IQ icon

AZ – Feyenoord wordt een ouderwets spannende bekerfinale (in Dutch)

20 April 2018
Uit de statistieken blijkt: het wordt erg close a.s. zondag tussen AZ en Feyenoord in de bekerfinale. Zowel op het gebied van balbezit, gemiddelde speelsterkte, passes, schoten op doel en goals houden de clubs elkaar volledig in evenwicht. Toch is de kans dat Feyenoord wint iets groter (42%) dan de kans dat AZ wint (34%). Dit heeft alleen te maken met het thuisvoordeel van Feyenoord.

Deze matchanalyse is gemaakt door Remiqz, een Nederlands sports tech bedrijf dat gespecialiseerd is in analyses van voetbaldata. Remiqz heeft de matchanalyse gemaakt op basis van door haar zelf ontwikkelde algoritmes, de zogenaamde Euro Club Index en de Euro Player Index*. Bovendien is gekeken naar het patroon van de eredivisiewedstrijden van beide clubs dit seizoen.

 

Wat gaat dan de doorslag geven? Het middenveld en de aanval van Feyenoord is op papier iets sterker dan die van AZ, terwijl AZ op verdedigend vlak weer de betere spelers heeft. Kijkend naar de invallers hebben die van Feyenoord een hogere ranking dan die van AZ, dus als er gewisseld wordt en het op verlenging aankomt, zou dat een beslissende factor kunnen zijn. Voor Feyenoord pleit tevens de ervaring met het spelen en winnen van bekerfinales en het thuisvoordeel.

In ieder geval verwacht Remiqz een aantrekkelijke wedstrijd. De spelers met de hoogste ranking staan bij beide clubs in de aanval. Welk team lukt het om de gevaarlijkste spelers van de tegenstander het beste uit te schakelen?

Highlights uit de matchanalyse

  • De kans dat Feyenoord gaat winnen is 42%, dat AZ gaat winnen is 34% en de kans op een gelijkspel is 23%
  • De gemiddelde speelsterkte (gebaseerd op de Euro Player Index) van Feyenoord en AZ zijn nu bijna hetzelfde: 2.562 vs 2.560 punten. Aan het begin van het jaar lag dit nog wat verder uit elkaar, toen de spelers van Feyenoord nog een hogere ranking hadden
  • Het middenveld en de aanval van Feyenoord zijn iets sterker, terwijl AZ sterker is in de verdediging en op goal
  • De aanval van Feyenoord is sterker dan de verdediging van AZ en omgekeerd is de aanval van AZ sterker dan de verdediging van Feyenoord. Een wedstrijd voor aanvallers dus.
  • De invallers van Feyenoord zijn beter dan de invallers van AZ

De complete matchanalyse is hier te vinden: http://www.remiqz.com/wp-content/uploads/2018/04/Match-Analysis-AZ-Feyenoord-2.pdf

* Uitleg ECI en EPI methodes:

  • De Euro Club Index is de ranking van de actuele sportieve kwaliteit van iedere Europese club. De ranking is gebaseerd op de uitslagen van alle wedstrijden, zowel in de nationale competities en bekers als de UEFA Champions League en UEFA Europa League. In tegenstelling tot de normale competitie ranglijsten, hangt het aantal te winnen punten in een wedstrijd af van je eigen speelsterkte, de kracht van de tegenstander en het thuisvoordeel. Een moeilijke uitwedstrijd tegen een topclub winnen levert dus meer op dan thuis winnen van een degradatiekandidaat. De Euro Club Index blijkt een uitstekende voorspeller van onder andere de inkomsten en kosten van een club, maar ook van het aantal toeschouwers van een wedstrijd. Zie https://www.euroclubindex.com/
  • De Euro Player Index is een unieke ranking die op een objectieve manier de toegevoegde waarde van iedere individuele speler aan de teamprestatie meet. Dit gebeurt door te kijken naar de verandering in de winkansen van het team terwijl de speler op het veld stond. De Euro Player Index is een uitstekende voorspeller van transferwaarde en wordt gebruikt om de financiële waarde van iedere speler te bepalen.