IQ icon

Big Data startup wil bijdragen aan transparante transfermarkt bij voetbal

15 December 2016
Het nieuwe Big Data platform remiqz uit Amsterdam wil de invloed van makelaars en buikgevoel bij de selectie van voetballers verminderen. Het platform berekent op basis van beschikbare data de actuele marktwaarde van de ruim tienduizend spelers die actief zijn in clubs in Europa.
voetbal-570x350

Robert Slijk, directeur van Remiqz, denkt dat er behoefte is aan transparantie na de recente omkoopschandalen.’Ons platform helpt voetbalclubs bij het nemen van betere investeringsbeslissingen. We berekenen de actuele marktwaarde en de toekomstige waardeontwikkeling van spelers. Dat doen we aan de hand van talloze datapunten die afkomstig zijn van inmiddels meer dan 180.000 wedstrijden.’

Inspiratie kwam van de film Moneyball die weer is gebaseerd op het non-fictieboek Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game uit 2003. Moneyball beschrijft het succes van de honkbalclub Oakland Athletics. Billy Bean, gespeeld door Brad Pitt, dgooit het roer drastisch om als al zijn beste spelers worden weggekocht. Hij krijgt hulp van de jonge econoom Peter Brand die op statistiek gebaseerde ideeën heeft over hoe je spelers moet gebruiken. Het idee is simpel: geen dure spelers terugkopen, maar goedkope, onderschatte spelers binnenhalen.

Lees verder op de site van Emerce:
https://www.emerce.nl/nieuws/startup-bijdragen-transparante-transfermarkt-voetbal