IQ icon

Remiqz & JOHAN start cooperation (in Dutch)

22 February 2018
Voetbalintelligentieplatform Remiqz en prestatiemonitoringsysteem JOHAN Sports slaan de handen ineen. Door beide systemen te koppelen ontstaan unieke inzichten die professionele voetbalclubs verder helpen bij de ontwikkeling van hun spelers, bijvoorbeeld door op basis van het fysieke prestatieprofiel van een speler te kijken op welke positie deze het beste tot zijn recht komt.

De eerste resultaten van de koppeling van beide systemen laten zien dat de fysieke eigenschappen van spelers per positie sterk verschillen. Zo leveren kwalitatief goede rechts- en linksbacks relatief veel arbeid, terwijl succesvolle centrale verdedigers significant meer wandelen dan andere spelers om zichzelf goed te positioneren.

Door vervolgens te kijken naar het fysieke prestatieprofiel wordt bepaald waar de fysieke kwaliteiten van een speler het beste tot hun recht komen. Het blijkt bijvoorbeeld dat Kingsley Ehizibue (PEC Zwolle) vorig seizoen als rechtsbuiten het fysieke gedrag van een goede rechtsback vertoonde, de positie waar hij zich in het huidige seizoen in de kijker van menig (top)club speelt.

Vervolgonderzoek

In het vervolgonderzoek wordt in kaart gebracht hoe de verschillende posities zich tot elkaar verhouden en welke fysieke eigenschappen invloed hebben op de prestaties van niet alleen de speler zelf, maar ook de prestaties van zijn teamgenoten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de verwachting is dat de uitkomsten in juni worden gepresenteerd.

Over Remiqz

Remiqz, ontwikkelaar van een big-data-platform voor de waardebepaling van spelers in het betaald voetbal, adviseert professionele voetbalclubs en spelers met wetenschappelijke inzichten op het gebied van sportieve strategieën, bijbehorende financiën en het beoordelen en rekruteren van spelers. Aan de hand van de Euro Club Index (ECI), de objectieve ranglijst van alle Europese clubs, heeft Remiqz een betrouwbare en accurate spelersindex ontwikkeld, de Euro Player Index (EPI).

Over JOHAN Sports

JOHAN Sports heeft sensoren ontwikkeld die de bewegingen (en hartslag) van spelers over het veld meet, ook wel tracking data genoemd. Deze data bestaat uit positie, afstand, snelheid en acceleratiewaardes, wat een volledig fysiek prestatieprofiel van de speler op het veld geeft. Klanten van JOHAN gebruiken dit voor het monitoren van de trainingsbelasting op de spelers.